Monday, August 15, 2011

.: ketam masak cili style aku :.

muahahaha.. before aku taip lagi panjang, mau kasi gelak gumbira sebab dah lama nak try masak ketam masak cili/goreng cili. so semalam menjadi jugak aku masak. yang paling best opkos lah mr.zach puji. die kata sangat puas hati makan ketam yang aku masak. muahahaha.... mod baik aku sampai hari ni okay. kahkahkahakh, dan paling2 best die suruh masak lagi. hahahahaha. CUKUP PUAS HATI.. PUAS HATI.. hahaha.

sepatutnya aku nak masak hari sabtu, sekali die ade kelas ganti (ye dah macam budak2 sekolah je.. aku kat Uitm kalau nak cuti tak payah nak buat kelas ganti bagai) so tundalah datenye. sekali sabtu malam mr.zach balik. yeahhhhhhhh..yeahhhhhh.... zachtron balik... ^_^

jadi misi utk masak kan die ketam bercili ni berlangsung ahad petanglah. mula2 nak keluar gi pasar pagi tu, sekali mr.zach kata mesti ramai, so dlm pukul 2.30ptg aku pergi mydin, putrajaya. sekali hambek ko!!!!!!!!!!!! nak masuk pon sampai berlaga2 vontot ko. pe cer?????? nak tak nak kasi redah jugak. aku halalkan sendiri lagi pon berlapik kan.. kahkahkahkah. ni semua sebab semangat berkobar2 nak masak jugak. settle beli barang2 dlm pukul 4. wahal aku cume beli utk msk ketam je. lamakan aku 'lepak' kat mydin. muahahaha..

balik rumah kasi settle sume astu bersilatlah aku di dapur, mr.zach layan cite ironman. jangan kata nak tolong, pelawakan diri pon tak hado. tak ape2 memang aku nak masak utk die pon. so dah taip panjang dah ni. jum layan gambor2 ketam aku. tak sangka terra jugak aku msk. sedap tu.. muahahahha... PANG! yang buatkan aku lagi semangat nak masak bile kali pertama try masak semua menjadi. alhamdulillah. janji tekak aku dgn mr.zach kate sedap sudah. yang nak makan pon kami. haha.


ketam masak cili style aku

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
aku beli ketam bunga yang besar, potong 2 dapat 4..
(aku suruh org tu siang terus. hahaha.. aku tak reti, lagi senang kerja aku kan.hahhaa)


yang ni plak menu roti bebola udang.


aku uli2kan jadi bolat.



taraaaaaaaaaaa.. memang bolat, aku duk pikir la masa mengoreng akan jadi bentuk2 yang lain. sekali memang bolat2 macam tuannye. haha.


udang masak pe aku tak tau.. aku main belasah je. janji rasa udang. mr.zach makan habis. maknanye ape? hahahaha..


mr.zach beli pisang montel.. kecik hati aku. hahaha, 20biji sekali harung. hahah laki bini duk hadap pisang ni je. muahahaha.



semua ni aku amek dr blog ni. walaupon tuan blog tak tahu aku try resepi die. resepi roti bebola udang tu pon aku amek dr blog masakan die jugak. tapi aku memang puji die sebab cara masakan die memang kena dgn aku yg tak reti masak. hehehe. simple tapi sedap. opkos kena puji diri sendiri. muahahaha.







10 comments:

Rose Emely said...

wah...hebat hebat.
dah leh jadi cheftwo...
kikiki

Fyda Rahim said...

lysa: jdi chef tu xlah.. tp xsngka mjadi plak ketam aku. suke2. nanti nk try msk lg.. muahahha

mawar (^_*) said...

akak....!!!! ayak liur ni dh meleleh2..sape nk jwp ni??? haihhh..ptg ni mmg kene wat la bebola roti tu..!!

Fyda Rahim said...

ain: bt2.. sng gilo.. astu mmg beh plak tu..

sHeeMa DeaN said...

warghhh didot dah pandai masak..bagusss..bagussss

...sWeeT uMi... said...

wow menyelerakan ketam tu...yum yum...ni 1st time akk tgk roti bebola udang...nmpk sedap tu, lain dr yg len, leh la try nih...psttt mmg happy kan bile hubby puji masakan sedap kihkihkih

Fyda Rahim said...

k.shima: pndai? haha.. xpndai lg ni.. kasi. tq kat korank yg jugak suh msk.. hehe

Fyda Rahim said...

k.naemah: ye2 mmg sdp ketam tu. hehe msk lif tkan sndiri ni) hehe.. a'h suke sgt2.. smpai ke hari ni. hehe. try lah buat kak. sonang + sedap. xtipu.. =)

InaAchik said...

uhuk uhuk uhukkkk...
patut la tersedak ms sahur td rupanya ade org sebut nama org NI... hehhehee...

xper, BLOG ABC tu mmg khas utk club2 isteri yg x pandai msk cam saya ni... semua resipi sempoi lenggam. :)

yatt said...

wah hebatttt... aku pun sibuk nak buat bebola udang tu.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...