Monday, January 24, 2011

.: petua memasak :.

hehe.. tetibe rasa macam nak bagi petua sikit. lagi2 sekarang aku ni duk rajin belajar masak. haha. takpe2 pelan-pelan kayuh nanti mesti pandai masak punye. hehe. ok2 bagi mereka yang suka sangat memasak mesti kena tahu petua macam ni. yang mana tahu alhamdulillah tapi yang mane tak tahu macam aku ni, tak pe aku kasi tepek petua sikit.

kita ni dari dulu lagi selalu dengar petua tulah petua nilah, percaya atau tidak, segala petua nenek moyang kita ni sememangnya cukup berkesan dalam menyelesaikan beberape perkara ketika duk memasak, misalnye nasi mentah, nasi hangus dan sebagainya. ternyata semua petua ni cukup berguna untuk kegunaan mase kita nak memasak setiap hari.


petua yang pertama : MEMASTIKAN PENGISAR BERSIH. ok yang ni aku da penah buat, alhamdulillah memang hilang segala bau & kesan bahan kisaran tu. ok terutama sekali cili, cilikan ade bau yang melekat. kiranye petua ni leh kasi hilanglah bau dari pegisar korank & memastikan warna pengisar tu tak berubah.

BAHAN-BAHAN: cuka & bancuhan air sabun
CARA-CARA: 1.masukan air bancuhan sabun ke dalam pengisar.
2. astu campurkan dengan cuka.
3. biarkan direndam seketika dan bilas.



petua yang kedua : TELUR TAHAN LEBIH LAMA
. selalonye kalu telur yang tak disimpan dalam peti sejuk akan busuk dan akhirnye langsung tak boleh dimakan. ok ni petua tanpa memasukkan kedalam peti sejuk. (ok yang ni aku tak buat lagi, tapi mane tahukan kot2 1day nati time darurat leh guna petua ni)

BAHAN-BAHAN: telur & beras pulut
CARA-CARA :
1. basuhkan telur tu (nak buang segala tahi ayam yg duk melekat ok)
2. dah basuh telur tu, lap sehingga kering.
3. simpan kedalam beras pulut dan biarkan.




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...