Friday, June 20, 2014

.: GWS ammni :.

Assalamualaikum

Salam petang jumaat. Hr ni aku terpakse lepak rumah. Lepak sambil jga anak tak sihat.

Semalam terpakse aku halfday sebab pengasuh call bg tahu ammni demam panas.. Mengigil dan muntah. So aku cepat2 call mr.zach. mr.zach plk dapat MC 2 hari sebab demam jugak. So mintak mr.zach je amek ammni. Sekali mr.zach mesej bg tahu die OTW ke office aku. Ermmm da agak da sure die nak amek aku jgk.

Suhu ammni mase tu 38. Ammni budak yg aktif. Tapi ptg semalam ammni melepek je. Diam.. means sure badan2 die rs lenguh2. Mengigil bile aku basahkan badan.

Check suhu lagi..kali ni naik 38.4 ermm terus aku mandikan ammni. Keraskan hati bile ammni ckp.. nanak mama... nanak mama... mnadikan sejukan badan sikit. Lepas tu jerelung kan dengan air pucuk daun bunga raya. Lendirnya boleh bagi sejuk.  Tapi masih tak ok. Mr.zach terus ke lab jumpa doktor utk amek ubat ammni. Aku xnk tunggu lama2. Sebab dalam otak aku fikir takut ammni kne tarik. . A.k.a sawan. Walaupon tak pernah terjadi tp aku kne amek langkah berjaga2. So doktor check dan dapat ubat. Sampai rumah lap2 badan die dengan lendir pucuk bunga raya.

Lepas balik HPJ aku bagi ammni mkn ubat. Lepas tu zasssss ammni tido. Dengan aku sekali tertido. Niat nk masuk office terbantut bile dah terlajak pkul 5.00 ptg. Erkk.. dlm hati perghhh masak aku sure bos marah.

Nak atau tidak ni demam ammni yang tak kebah2 bile aku bg ubat n jerelung kepala serta mandikan. Dalam hati berdoa. Sekali mr.zach plak demam balik. Ermmm dugaan. Dua2 mengigil sejuk tp badan panas. Mr.zach on off on off demam so aku mtk die pergi check darah. Buat je sendiri kt lab. Tp die pon tak larat drive.. so aku kena drive. Tp nak jd sebab pg semlm aku terseliuh kaki di opis. Perghhh tobat sakit tak taw nak kata tp aku tahan. So masuk angin. Jd nk drive xblh sebab sakit. Jadinya anak.. laki n aku terpakse 'lepak' rumah tanpa ke hospital.

Suhu ammni plk 39.8 aku dah sampai tahap ngis. Sekali mr.zach ckp... lu kn kuat.. tabah.. jgn ngis.. sorry sbb susahkn lu kena jga wa n ammni' hukhukhuk bkn bagi aku cool tp lg aku ngis la. Kira habis romantik la ckp wa lu wa lu tp air mata turun. Cisss!!! Hahaha.

So semalam aku jaga mr.zach dan ammni. Sampai pagi td. Lepas suhu ammni turun 37.4 klu x slh aku. Bru aku lega sikit. Walaupun bukan dah baik sgt demam tp sekurang2nya ammni dah mintak susu.. mtk biskut.. mintak roti.. so aku lega. Mr.zach plk pagi ni dah boleh g kerja. So aku lega sbb mr.zach da ok cuma ammni je.

Ni ammni panas balik. Mr.zach plak balik sampai 10mlm nanti. Rasa2 ammni tak ok mmg aku drive bawak ke hospital.

Ammni tdo berpampers.. cool fever tu aku letak kt belakang pd asalnya. Sekali kne letak jgk dekat dahi sbb pns nau. Aku letak di pelipat2 bdn ammni. Sekali bila nk tanggal sume bnda tu jd kering. Punya panas bdn ammni. Ni pon die tido. Menyerah lan diri utk tido.  Selalo jgn harap.

Semalam pon aku buatkan bubut nasi utk dua beranak tu. Ammni langsung tak nak makan. So aku bg die gula2 utk bg tekak die x rasa payau2.  Dapatlah die makan dlm 5 sudu bubur nasi. Susu langsung tak nak mlm tu. Alhamdulillah jenis ok makan ubat dan die banyak minum ait masak. So byk jugak die kencing.  Orang kata kualah panas2 dalam tu. Sudahnye tido dengan gula2. Hehhe.

Doakn ammni sihat ye korank. Tq.

2 comments:

mama bella said...

ammni dah sihat yerk.. cian ammni tak pe demam nak pandai tu :)

aIEn said...

alololo shiannyer cemeni aunty ni....demam nk dot adik kot ni =p

get well soon ammni!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...