Friday, December 16, 2011

.: Roti Lapis Daging Berkeju :.

ni cite minggu bile tah. hahaha.. lama aku peram dalam draft sekali hari ni baru dapat publish, maklumlah PC aku manjang buat hal. okay2 berbalik pada menu aku buat tu jatuh pada mr.zach tak ade, sebab masa tu mr.zach final exam so hari2 minggu aku macam ape dah. lepak kat rumah je. sampikan tak ade habuk langsung rumah aku, aku kijekan. boring tak tahu nak buat apa. kebetulan SIL aku nak datang rumah, die bagi tahu hari ahad nak datang amek lappy, sambil request kat aku masak macoroni bakar. haha. mamang malas nak buat tapi aku tak hampakan dorang sebab aku buat menu baru yang aku cilok dari blog ini (memang blog ni sangat2 best lagi untuk orang mcm aku yang tak pandai masak.. 5star bagi kat tuannye blog ni. hehe) lagi pon dah lama aku print resepi ni cume tak buat je. aku beli bahan2nye pon dalam rm17.25 kira oklah kan.

so pagi ahad aku gigih gi pasar untuk misi buat menu roti lapis daging berkeju ni. caranya sangat mudah dan nak buat pon mudah dan paling penting sedap. hahaha. eh memang sedap ok. SIL aku tapaw, astu akak aku pon mintak jugak sudahnya aku dapat rasa ciput je. jadilah sebab aku pon hilang selera nak makan, sebab SIL aku bawak buah-buahan nak buat rojak. terus napsu naik mencanak2. haha. buah tak pe. baik utk kesihatan & kandungan.

ok. malas nak cite banyak memandangkan entry ni dah lama sangat aku peram. so tengok jelah. hehe..

ni bahan-bahannya, daun limau purut, cili merah,pes tomyam, bawang besar (dadukan), 5keping daging ayam (aku guna daging burger je. sonang. hehe) astu susu fresh dlm 200ml (aku beli susu kotak kecik je yg 250ml), telur 3 bijik, (telur & susu campurkan untuk kasi sebati) 1/4 cawan air, cheddar cheese & oregano. ok tu je yang aku guna untuk buat roti lapis daging berkeju.


astu masukan bawang besar tadi, goreng sampai kekuningan aku masukkan 5keping daging ayam (yang aku cincang td) astu pes tomyam, then masukkan daun limau purut n cili merah. hah ko gorenglah sampai masak.


pic aku letak roti lupe nak amek. haha.. tapi mesti korank taw kan. mula2 letak roti dalam loyang tapi roti tu korank celupkan dengan susu dan telur tadi ye.. aku nye loyang bulat. memang jenuh aku nak ukur then celup astu letak.. haha. tp menjadi ok. sebab aku gigih. haha.astu letak inti daging ayam yang masak tadi. astu letak plak cheese kat atasnye. proses ni korang selang selikan ye. sampailah berapa lapis yang korank nak. aku buat 3 je. sebab dah tak gigih dah.. senaunye aku tengok 4lapis. hehe


bahgian atas kena letak daun pe tah.. tapi aku tak letak. malas bukan makan sgt daun2 ni. so aku gantikan dengan oregano. haha.. astu bakar.


nampak bahagian atas tu macam keras kan? haha. tapi tidak ye. haha.. yang pasti memang puas hati buat menu ni. sedap, jimat dan ko boleh belagak dengan adik ipar ko yg ko terra masak jugak. PANG! hehe. SIL aku lg terra masak lah.. hehe



siap utk ngappppppppppppp!!!

kalau korank nak resepi ni terjah je blog yang aku kasi link tu. lg bgs korank tengok link tu dr yang aku aku resepi sebab aku dah tukar sikit.. hehe

4 comments:

lieyalatif said...

fuh...nampak sedap wooookkkk......roti belambak kat umah tu...leh try buat...tinggal cari cheese jek nie....thanks fydot!

...sWeeT uMi... said...

cedap ni...mlm ni leh kot try resepi ni...diet nasi plak mlm ni ekekekeke

Fyda Rahim said...

hehehe.. lieya aku pon sebab roti blambak kt rumah. nk settlekan roti aku btkn jgk.. tp ko msk link yg aku kasi tu.. lg terliur.. yg aku bt ni jenis malasnye.. hehe

Fyda Rahim said...

k.naemah: try2.. tp jgn try resepi sy.. msk blog tu.. lg gempak bile tgk.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...