Wednesday, December 14, 2011

.: allergic :.

aku so far 4 bulan pregnant ok tak ade sangat muntah kerap macam orang lain. mula2 pregnant je aku muntah2 pagi. (morning sickness dari pukul 1pagi - 6.30pagi) aku akan terjaga setiap 2jam untuk muntah. tapi alhamdulillah sume tu hanya sekejap. sekarang masih muntah jugak tapi pagi jelah tu pon hanya sekali, time makan ubat plak. adoiyai.. bukan nak mengeluh tapi sangat stress sebab elok2 ko makan ubat pastu terus muntah. muntah plak macam nak patah pinggang ni, keluar air mata tu memang dah normal. tapi aku tak kisah sangat. cuma yang aku kisah aku alah benda lain sekarang ni. nak kata faktor pemakanan tak mungkin (doktor cakap) mungkin jugak faktor pembawakan. aku sekarang kulit kering dan buatkan aku gatal2 1BADAN. tu yang paling aku rasa menderita. hehehe. yelah 1 badan ko tak leh garu. sekadar gosok2/ usap2 je. mana tahan wey.. kadang2 aku garu kan jugak. lagi2 part tang kaki yang paling aku gatal. bile dah garu jadi sedap plak. haha.. tu yang jadi parut. bile dah berparut mula cuak paling best mr.zach sound aku sebab duk garu2. sudahnya die yang tolong letak lotion/bedak then gosok2 kaki aku. aku? haha.. baring dan tertidor. haha hangin je mamat tu. nak buat macam manakan. kena jugaklah buat kalau tak memang aku ganggu die. cakap..'B kaki syg gatal...' menjerit2 dan megelupur macam kena apa je.haha. ouh tang mengelupur tu hanya lakonan bile ade die. kalau die tak ade reti plak amek ubat then sapu. ahakz! hehe

aku selalu check up kat hospital 2 minggu sekali. tapi untuk bulan 12 ni seminggu sekali ko.. haha. orang kat O&G dah penat gamaknya nak tengok muka aku. dulu orang2 kat EPAU. hehe. lagi aku ade penyakit lain( tyhroid) memang kena pantau jelah. tapi best jugak sebab boleh tahu perkembangan baby. part yang tak best ko kena gi sensorang ke hospital (malas nak drive + cari parking) ishhh tu je yang aku rimas. so masa checkup tu aku mengadulah dekat doktor kate kulit aku kering2 then gatal2. sekali aku tujuklah kat doktor kaki aku. boleh plak doktor cakap 'ouh tak teruk.. ade setengah org sampai berkudis' gluppp!!! aku cam nak cakap je. 'dah tu doktor nak sy tunggu kaki sy ni berkudis dulu baru doktor nak rawat?' tapi tak terkeluar. adoiyai.. rupanye macam gini kan bila pembawakan. aku lebih rela muntah2 dari duk tergaru2 macam $^%&^(* ni. mintak2lah semuanya sementara.

tang kaki aku leh boleh terima andainya nak berparut.. nanti sapu je bio-oil (ahakz!) tapi ade part yang paling buat aku tertekan. hah memang tertekan ok. bile gatal kat bahagian dada (breast) masyaAllah tuhan je yang tahu kot nak garu2kan. memang menguji kesabaran je. lagi2 kering sangat2. aku sapu lotion ke ubat doktor bagi ke tetap gitu. dah sebulandah aku tahan rasa tertekan ni. mr.zach plak tak habis2 suruh aku sabar. memang boleh sabar tapi hazabnya hanya Allah je yang tahu. itu pon aku tahan jugak. sampaikan doktor tu cakap kalau betul ni sebab pembawakan aku kena tunggu susu ade dulu astu sapu dekat sekeliling nipple aku. tak pon bile dah bersalin baru tak gatal/kering lagi. masa dengar tu aku telan air liur je sebab vafak lama gile kalau nak tunggu lepas bersalin. lagi 5 bulan.. arghhhhhhhhh..

ade sape2 tahu tak cara2 nak hilangkan kering/ gatal di badan. aku dah stress sangat2. sampaikan ade masa aku marah2nye si mr.zach tu. kekadang kesian jugak dekat die. tapi alhamdulillah die faham aku macam mana sekarang. siyes wey bukan mengeluh tapi mengadu. hehe.


sakit kepala bile fikir sume ni.. T_T

6 comments:

Shida Karim said...

biase la tu kak... org ritu pon gatal2 gak.tp 7bulan ke atas, kaki je..gatal sgt.smp garu pkai gelang kaki.last2 gelang kaki tu putus!! hahahha

Fyda Rahim said...

shida: ouh shida pon gtu ye? dah tu biarkn lah? or shida ade pkai ubat pape ke? adoiyai jenuhlah mcm ni nk tggu lg 5bln..

Dolly Adam said...

Alamak...aku plak yg takut..nanti aku dh kawen then pegnen...ntah mcm mne agaknye...uhuuhu

Shida Karim said...

pkai losyen slalu bg kulit x kering.tu je..

Fyda Rahim said...

dolly: haha.. setiap org lain2 ma.. ko ni.. bile yg ko nk kawen nye ni?

Fyda Rahim said...

tq shida.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...