Sunday, May 11, 2014

.:TEH TARIK PLACE :.

Assalamualaikum
 
Erkk esok dah isnin.. sure ramai yg amek cutikan Sebab selasa hari wesak. So dapat lah sederet cuti. Boleh balik kampung. Aku tak amek cuti sebab akhir bulan ni nk balik kelantan. Kena jimat2 cuti sikit. Kang tak sempat hujung tahun cuti dah habis. So esok marilah kita g kerja. Hahah.
Eh.. aku update story ni sebab ade rs tak puas hati. Baselah manusiakn. Leh layan emosi aku ni.
Ptg td dlm pukul 5 lebih aku saje ajak mr.zach lepak2 sambil santai2 sambil makan petang. Hah gtu sambilnye...
 
So kami ke TEH TARIK PLACE. Tempat ni kira tempat yg baru bukak. Tak semua kedai dah beroperasi. .. ade 2 3 kedai yg dah beroperasi.  Tempatnye di Ayer@8 kt presint 8. Sebelah Hospital Bersalin Berisiko Rendah a.k.a ABC. aku taw tempat ni pon sebab member uitm aku ckp. Die dah g 2 3kali jugak. (Bukan 3 4x g teh tarik place tu.. tp 2 3 x g kt Ayer@8.) Dan die ckp awal pd aku tempatnye biasa dan mknan pon biasa2 je. Ok fine.. sebab nak taw biasa o luar biasa aku ajak mr.zach g lepak2 sana.
 
Korank taw apa jadi? Ermmm ok meh nk story. Sebab dah petang so aku cuma order 1 cawan teh tarik panas dan 1 cawan kopi o  panas. Serta cucur udang dan popia goreng. Kata nak makan petang kn.
 
Konsep kt TEH TARIK PLACE ni ko order n tulis sndri lepas tu sila g bayar dulu.. then akan dapat 1 no table utk waiter tu hantar menu yg ko order. Table mane2 ko nk duduk suke hati mak bapak ko... duduklah mana2. Xdehal. So lepas order aku g bayar total rm11.46. Mase nk bayar tu cashier tu cakap... KAK.. CUCUR UDANG DAH HABIS... so aku cakap OK GANTIKAN DENGAN GORENG PISANG. ADA TAK GORENG PISANG DIK? cashier tu jwp ADA KAK. ok setel bab tu. So tunggulah kami 3 beranak. Tapi yg aku rs hilang sabar sebab aku kena tunggu menu aku yg cuma 1 cwn teh tarik panas... 1 cwn kopi o panas serta popia goreng dan goreng pisang dlm 45min. Wat da pishhh!!!
 
Silap besarlah sebab aku jenis tak boleh sabar bile orang lain sampai lewat dr aku dah dpt makan dulu. yg aku  ni cuma order 'minum petang' kena tunggu 45min. Before aku hangin aku ada panggil budak pelayan tu. Aku tanye... DIK AHKAK NI DUDUK DAH 45MIN DIK APA PON XDAPAT NI.. sekali budak tu cakap OUH YG POPIA TU KAN. astu mamat tu blah. Aku ehhh!!! Ok mgkin blah sbb nk g amek makanan aku kot. Tp haram!!! Xde jugak.
 
Tetibe2 datang menu santapan aku tu yg aku harapkn ok. Tapi apa yg aku dapat? Ermmm teh tarik xpanas.. kopi o yg x panas. Serta kuih2 petang yg sejuk dan kejung. Apakah? Pic goreng pisang tu aku x snap plk. Bgong tak snap klu x korank sure tanjat monkey tgk. Ishh nyesal x snap..
Kedai ko punyalah konsep mmg best. Takat nk lepak2 minum2 mmg jd pilhan orang2 muda o orang MLM nk bt bisnes. Tp service yg ko bg sgt2 suck!!! Siyes... pakkal kena bayar dlu bru dpat makanan klu order dlu lepas tu bayar mmg wa blah je.. xkose wa nk tggu der!!!
 
Aku xlah harap beria kedai tu bagus tp tlg peka sikit yg customer ko ni dah terpacak 45min tunggu 'minum petang' yg datang semu sejuk. Kuih keras kejung paling sakit hati goreng pisang dah habis ade 2 ketui di gantikan dgn popia lg seketui. 1 pinggan rm2.50 dpt 3 ketui. (Eh aku g uniten beli goreng pisang 2.50 aku dpt 5 ketui ok.) Ok xpe walaupon mahal tp aku leh terima la sbb kedai ko mgkin sewa cecah 4k kot tp pls la peka sikit. Ko serve makanan yg di bayar customers kot.. bkn nye aku makan free. Nilah orang melayu bile niaga. Kita ni punya nk majukan bisnes orang melayu. So aku fhm kenapa orang putrajaya suke lepak mamak. Panas2 siap baju ko bau mamak lg tp mknan sedap. Ermmm frust aku oiii
 
Aku dah tak taw nk pujuk hati suh cool mcm mana.  Mr.zach muka dah lain macam.  Nak tak nak makanlah sebab dah byr. Mmglah tak 'mahal' mana takat 11.45 je tp sebab 11.45 tu aku kena tggu 45min. Dari xde orang sampai penuh orang kedai tu.
 
Aku bukan nk kondem sgt kedai tu tp mmg aku tak nak gi. Nk janji sumpah bagai tak tp ishh xnk gi dah la. Bukan nk tutup periuk nasi owner kedai tu. Tp kalau mcm tu ko bukak kedai aku sajes kan korank yg area putrajaya o penduduk putrjaya bek g mamak la. Teh tarik pon puas hati. Ishh xtaw nk komen mcm mana. Mgkin aku makan cuma biasa2 je so taklah sedap mana. Sapa2 yg nak pergi.. pergi jelah. Kot2 menu2 lain sedap. Tp member aku ckp taklah sedap mana biasa2 je. Tp kalau ko tahap kebulur habis juga la kot sebab bayar. Dari 10 aku bg 1/10 je. Siyes rugi mase dan duit aku je.
 
Cuma aku puji view kedai.. cara susun atur dlm kedai tu aku suka. Tp takat view lawa susun atur je cantik tp service ko haram jadah ermmm xlama kot.
Meh2 ar tengok pic. Kedai lawa.. tema oren.. I loikee tp ermmm... 
 

2 comments:

Haslindayati Hisamudin said...

hahaha tinggal mesej baik punya kenapa aku tak nmpk pun semua kedai2 ni tah mungkin sbb 1st impression mcm tak best terus malas nak jelajah kot :)

aIEn said...

ehh xth pun ade tmpt2 mkn mcm ni dkt putrajaya....
wakakkaaka msg last sekali tu x tahan...mest jd bahan pbualan staff lpas ko blk kak =p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...