Friday, November 11, 2011

.: menu style kelantan :.

ok ni cite tentang semalam, lepas balik dari kerja 4.30 sharp aku blah, dah tak kose nak lepak lama2 kat opis. hehe. kebetulan kakak aku call suruh datang rumah die ambil daging korban yang baru-baru ni. korban untuk aqiqah si Hunny Bunny tu. so aku dah memang mintak part daging je. segala lemak2 semua aku tak mau. tapi mana nak jumpa part daging merah je kalau bukan aku yang pilih tak akan adenya, so redha je semalam bile nak potong2 daging tu segala lemak2 daging aku buang. sepanjang korban memang aku tak makan daging sebab tunggu daging korban kakak aku. misinye yang beria nak sangat daging korban sampaikan aku chop 2minggu awal dengan mak aku adalah kerana nak buat menu ni hah... menu pe? menu style ore kelate lah mek wey.. hehehe.. yang simple & senang. bak kate ore kelate semesek wek.. hahaha.



tu jelah bahan2 yang kena ada dalam masakan ko kalau nak buat ni.
dan hasilnya pada pukul 10 lebih aku melantak

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

see.. simple kan. tapi siyes mcm tak puas. nasi tu plak nampak banyak wahal aku masak tak sampai 1 pot. tak taw sal tetibe jadi banyak tah. haha. aku memang kalau makan gading gogeng ni cume tu je yang aku letak. nasi putih + sambal + daging. terbaik. selalunya malam2 aku dah tak makan nasi, tapi semalam tak leh tunggu rasanya nak masak daging goreng gini.


sebenarnya, memang senang lah takat ko letak garam, kunyit, astu bawang besar then cili. astu goreng macam base, tapi setengah orang cakap lain rasnya lagi air tangan orang kelantan masak. entah aku pon tak tahu knporang cakap gitu. mungkin ade benar jugak sebab bile aku makan yang bukan org kelantan masak die tak jadi cam selalo aku makan. nak ckp susah hanya yang tahu je yang faham. sebab bab rasa ni lain2 kan. hehehe.


*selalonya masakan macam ni negeri lain pon masak cume di kelantan kalau raya korban menu simple ni sure ade. aku plak hanya tunggu nak makan masakan gini hanya pada hari raya korban sajork. sebab daging2 ni aku kurang sikit. hehe

6 comments:

lieyalatif said...

ooo aku tgk style kak shimot goreng die boh nisan kan.....tapi mmg makanan kelantan terbaik..sbb tu aku suke mkn masakan klate!

Fyda Rahim said...

lieya: aku x bubuh.. eh bubuh ke? aku x pnh plk tgk sdara mara aku ltk.. kot ikut style sndiri kot.. klu aku mmg ni je lah.. simple.. hehe

AJ Edrez said...

goreng ye Fyd? Apa bahan2 lain selain bawang dgn cili tu...? Mcm best je, nak try gak. Sila kongsi resepi itu yea Cik Puan...hehe

...sWeeT uMi... said...

the best la kalu wat goreng daging cenggini...sama la ngan akak kalu ada daging gorng ni cukup la ngan nasi putih je...bertambah2 la nasi nye hehehehe....

Fyda Rahim said...

k.ain : a'ah grg je.. dging tu cam base gaul dgn kunyit + garam. astu grg then letak cili api + bwg. tu je. menu simple.. mmg beh

Fyda Rahim said...

k.Naemah: kn? kn? memang mkn ni je pon ok.. bertambah2 klau menu ni.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...